Hvad er en kreditvurdering?

Kreditvurdering

En kreditvurdering er den synlighed der er for at låntager betaler lånet tilbage. Lånudbyderen vil altid kreditvurdere en kunde førend de låner pengene ud for at minimere risikoen for at kunden ikke betaler lånet tilbage.

Der er en række ting som långiver vurderer dig på og som dermed oftest indgår i en kreditvurdering. Det drejer sig bl.a. om:

  • Din økonomiske mulighed for at betale lånet tilbage
  • Din vilje til at betale tilbage
  • Og hvis muligt – om du har sikkerhed. Det er dog ikke så typisk med kviklån fordi det oftest er lån uden sikkerhed.

Din tilbagebetalingsevne

Når banken undersøger din evne til at kunne tilbagebetale beløbet så undersøger de grundigt din økonomi ned til mindste detalje samt budget, for at være sikker på at dine indtægter dækker dine udgifter og eventuelle ekstra udgifter der vil komme i forbindelse med et nyt lån i banken. Jo bedre din økonomi er, jo bedre vilkår vil du også kunne opnå i banken.

Der er praksis en lidt anden hos låneudbydere 2017. De kreditvurderer ikke ved at kigge på dit budget og din økonomi i snorene, i stedet kigger de på en række andre ting såsom alder, om du er registreret i RKI eller om du har et fast arbejde. Oftest vil de gerne have en årsopgørelse eller lønseddel men flere lån tilbyder lån uden den slags kreditvurdering.

Din vilje til at betale lånet

Banken vil også undersøge om du førhen har kunne afdrage din gæld og om du har økonomien i orden. Det gør banken bl.a. ved at tjekke om du har overtræksrenter på din konto eller om du skylder penge til det offentlige fx ubetalt børnehave eller manglende børnebidrag. Du skal dermed også have mulighed for at vise at du er god til at betale pengene tilbage igen til tiden. De tjekker også om du er registreret som dårlig betaler i Debitorregisteret eller RKI og dermed ønsker lån trods RKI hvilket ikke er muligt.